فهرست مطالب

علوم و فناوری بذر ایران - سال دهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1400)

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 0

    دهمین سال چاپ نشریه علوم و فناوری بذر ایران را تبریک عرض می‌کنم. در راستای اهداف انجمن علمی بذر ایران و موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کشور، این نشریه در ده سال گذشته تلاش کرده است تا بتواند تحقیقات و یافته‌های جدید در زمینه علوم و فناوری بذر را در سطح ملی در اختیار صنعت بذر کشور قرار دهد. تحقیقات بنیادین و کاربردی در این نشریه که حاصل فعالیت‌های محققین مراکز پژوهشی، تحقیقاتی واجرایی کشور می‌باشد بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این مدت اعضای محترم هییت تحریریه نشریه با تلاش خود سعی بر ارایه مقاله‌های بنیادی و کاربردی با کیفیت بالا را داشته‌اند. اینجانب ضمن تشکر از تمام محققین کشور در بخش‌های دانشگاهی و اجرایی که در این ده سال ما را در مسیر ارتقاء صنعت بذر کشور کمک کرده‌اند، امیدوارم که این همکاری با تلاش بیشتر در سال‌های پیش رو همچنان ادامه داشته باشد.

    کلیدواژگان: سخن سردبیر، ده سالگی نشریه علوم و فناوری بذر ایران
  • مهرنوش جدیدی، مرجان دیانت*، اسا ابراهیمی صفحات 1-15

    جایگزین کردن علف کش های بیولوژیکی به جای علف کش های شیمیایی نه تنها اثرات سوء زیست محیطی را نداشته بلکه دارای مزیت زیست تخریب پذیری نیز می باشد. در این پژوهش عصاره چاودار (Secale cereale L.) در پلیمر زیست سازگار کیتوزان/آلژینات کپسوله و اثرات آن به همراه عصاره نانو کپسوله نشده روی خرفه Portulaca oleracea L.))، سس (Cuscuta campestris Y.(dodder)) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. عصاره حاصل از اندام هوایی و ریشه در غلظت های مختلف (0، 25/6 ، 5/12 ، 25، 50 و 100 درصد) بر صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول و وزن تر ریشه چه و ساقه چه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ذرات نسبتا کروی با سطح صاف و دربردارنده عصاره بودند که اندازه ذرات نمونه عصاره نانو شده ساقه و ریشه به ترتیب بین 113 تا 350 نانومتر و بین 4/71 تا 129 نانومتر بود. عصاره نانو شده اندام هوایی و ریشه با غلظت های 25، 50 و 100 درصد درصد جوانه زنی بذر سس را به صفر رساندند. بیشترین میزان جوانه زنی بذر خرفه مربوط به تیمار شاهد با میانگین 26/78 درصد بود که با سایر سطوح تیماری تفاوت معنی داری داشت. عصاره نانو اندام هوایی و ریشه با غلظت های 25، 50 و 100 درصد موجب بازداری کامل از جوانه زنی بذر گیاه خرفه شدند که با سایر سطوح تیماری تفاوت معنی داری داشتند. با افزایش غلظت عصاره چاودار درصد بازدارندگی صفات مورد بررسی افزایش یافت و نانو کپسوله کردن باعث افزایش اثر اللوپاتیک عصاره چاودار شد.

    کلیدواژگان: پتانسیل زتا، شاخص پراکندگی، کیتوزان، نانوکپسول
  • شبنم رضایی، برات قبادیان، محمدتقی عبادی*، حمیدرضا قمی صفحات 17-27

    به منظور بررسی اثر پلاسمای سرد بر شاخصه های جوانه زنی بذر کاملینا و رفع خواب بذور کرفس کوهی و گلپر، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 3 توان 40، 60 و 80 وات پلاسمای سرد بودند که به مدت 2 دقیقه بر روی بذور اعمال شدند و نمونه تیمار نشده نیز به عنوان تیمار شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات مورد مطالعه عبارت بودند از: درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و طول ساقه چه. نتایج نشان داد که تیمار پلاسمای سرد سبب افزایش معنی دار درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، و طول ریشه چه در مقایسه با تیمار شاهد گردید ولی نتوانست خواب بذور کرفس کوهی و گلپر را برطرف نماید. در رابطه با بذر کاملینا، تیمار پلاسمای سرد 80 وات سبب بهبود درصد جوانه زنی به میزان 6/10 درصد، سرعت جوانه زنی به میزان 35/2 بذر در روز و طول ریشه چه برابر با 6/3 سانتی متر گردید، که افزایش قابل توجهی نسبت به شاهد و سایر تیمارها داشت. بر اساس نتایج به دست آمده برای بذور کرفس کوهی و گلپر، به رغم بهبود آبدوستی و ضد عفونی شدن بذور، پلاسمای سرد در شکستن خواب این بذور اثری نداشت.

    کلیدواژگان: پلاسمای سرد، جوانه زنی، کاملینا، کرفس کوهی، گلپر
  • حسین رضا روحی، محمدحسن وفائی*، مریم ثمن، علیرضا شاهبداغلو صفحات 29-42

    جوانه زنی بذر از بحرانی ترین مراحل چرخه زندگی گیاه بوده که به شدت تحت تاثیر تنش خشکی قرار می گیرد. در این راستا اثر اسید آسکوربیک در بهبود وضعیت جوانه زنی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان بذرهای علف بره تحت تنش خشکی طی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بررسی شد. بذرهای پیش تیمار نشده (شاهد) و پیش تیمار شده با اسید آسکوربیک در غلظت های صفر (هیدروپرایمینگ)، 1 و 2 میلی مولار و سطوح خشکی صفر، 4/0-، 8/0- و 2/1- مگاپاسکال مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پیش تیمار بذرها با اسید آسکوربیک در سطوح مختلف خشکی موجب افزایش درصد جوانه زنی، بنیه بذر، طول ساقه چه، طول ریشه چه،کربوهیدرات های محلول، پروتئین های محلول و فعالیت آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز و کاهش متوسط زمان جوانه زنی، هدایت الکتریکی و محتوای مالون دی آلدهید شد. در پتانسیل 2/1- مگاپاسکال، پیش تیمار بذر با غلظت-های 1 و 2 میلی مولار اسید آسکوربیک سبب افزایش شاخص بنیه بذر،کربوهیدرات ها و پروتئین های محلول به ترتیب به-میزان 03/167، 26/22، 77/35 و 91/187، 61/22 ،20/30 درصد و همچنین افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز به ترتیب به میزان 85/11، 81/22، 25/12 و 83/13، 33/31 ، 93/9 درصد شد. بنابراین استفاده از اسید آسکوربیک در غلظت های 1 و 2 میلی مولار جهت کاهش اثرات منفی ناشی تنش خشکی قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، بنیه بذر، پیش تیمار، هدایت الکتریکی
  • میعاد حاجی محمودی، عبدالمهدی بخشنده، سید امیر موسوی*، سید عطا الله سیادت صفحات 43-58

    فرسودگی و تنش شوری از مهمترین چالش های تولید یک گیاه چه سالم محسوب می شوند. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر فرسودگی بذر بر ویژگی های جوانه زنی بذرهای خردل وحشی تحت شرایط تنش شوری انجام پذیرفت. تیمارهای آزمایشی شامل پیری تسریع شد (صفر، 24، 48، 72 و 96 ساعت) و تنش شوری (صفر، 100، 200، 300، 400 و 500 میلی مولار) شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنش شوری و پیری تسریع شده معنی دار بود. با افزایش تنش شوری درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و قدرت بذرکاهش معنی داری یافت. پیری تسریع شده موجب کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز و میزان پروتئین بذر خردل شد. در بذرهای پیر نشده میزان پروتئین 3/1 واحد استاندارد در میلی گرم پروتئین بود که در اثر 96 ساعت پیری تسریع شده میزان پروتئین با کاهش 92 درصدی به 1/0 واحد استاندارد در میلی گرم پروتئین رسید. فعالیت کاتالاز در اثر پیری تسریع شده کاهش یافت، اما فعالیت آنزیم پراکسیداز در اثر پیری تسریع شده 60 درصد افزایش یافت. در بذرهای پیری تسریع شده یافته میزان فعالیت این آنزیم 04/0 واحد استاندارد در میلی-گرم پروتئین بر دقیقه بود که در اثر پیری تسریع شده 96 ساعت میزان پراکسیداز به 11/0 واحد استاندارد در میلی گرم پروتئین افزایش یافت. در مقدار اسیدهای چرب روغن بذر پس از پیری تسریع شده تغییراتی مشاهده شد. از بین همه ی ترکیبات درصد بهنیتک اسید (C22:0) و یوریسیک اسید (C22:1) در شرایط شاهد به ترتیب 656/0 و 534/38 درصد و در اثر پیری تسریع شده 72 ساعت به 751/0 و 186/40 درصد افزایش یافت.

    کلیدواژگان: اسید چرب، پیری، تنش، سرعت جوانه زنی
  • الهام هراتی، سید غلامرضا موسوی*، فاطمه نخعی، محمدجواد ثقه الاسلامی صفحات 59-70

    جوانه زنی بذر اولین و حساسترین مرحله نموی در چرخه زندگی گیاه و فرایند کلیدی در سبز شدن گیاهچه می باشد. از طرف دیگر یکی از موانع عمده تکثیر گیاهان دارویی در خارج از رویشگاه طبیعی محدودیت میزان جوانه زنی و خواب بذر می باشد. از اینرو به منظور یافتن بهترین تیمار پرایمینگ و دما جهت شکستن خواب و جوانه زنی بذر کک کش بیابانی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و 2 عامل در دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرچند در سال 1396 انجام شد. عامل اول روش شکست خواب بذر در 11 سطح شامل تیمار نیترات پتاسیم 2% در دو سطح زمانی 24 و 48 ساعت، اسید جیبرلیک (0، 250 و 500 میلی گرم بر لیتر) در دو سطح زمانی 24 و 48 ساعت و سرمادهی مرطوب به مدت (7، 14 و 21 روز) و عامل دوم دما در سه سطح (15، 20 و 25 درجه سلسیوس) بود. نتایج نشان داد بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی به ترتیب مربوط به پرایمینگ سرمادهی مرطوب 7 و 21 روز در دمای 25 درجه سلسیوس و بیشترین طول گیاهچه، طول ریشه چه، نسبت ریشه به ساقه، وزن تر و خشک گیاهچه، شاخص طولی بنیه بذر و شاخص وزنی بنیه بذر مربوط به سرمادهی مرطوب 21 روز و دمای 15 درجه سلسیوس بود. بنابراین سرمادهی مرطوب 21 روز و دما های 15 و 25 درجه سلسیوس بهترین تیمار و دما جهت شکستن خواب بذر و جوانه زنی بذر کک کش بیابانی مشخص شد.

    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، دما، سرمادهی مرطوب، کک کش بیابانی، نیترات پتاسیم
  • سید اسماعیل موسوی، حشمت امیدی* صفحات 71-88
    به منظور بررسی تاثیر بیوپرایمینگ بر شاخص های جوانه زنی، رشدی و فیزیولوژیکی گیاه کدوی تخم کاغذی تحت تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمار های آزمایشی شامل چهار سطح شوری (صفر، 40، 80 و 120 میلی مولار کلرید سدیم) و هشت سطح تیمار بیوپرایمینگ (عدم تلقیح، تلقیح با قارچ Trichoderma harzianum، تلقیح با کود زیستی ازتوبارور1، تلقیح با کود زیستی فسفاته بارور2، تلقیح با قارچ و کود زیستی ازتوبارور1، تلقیح با قارچ و کود زیستی فسفاته بارور2، تلقیح با کود زیستی ازتوبارور1 و کود زیستی فسفاته بارور2، تلقیح با تلفیقی از قارچ و هر دو کود زیستی) بودند. اثر متقابل بیوپرایمینگ و شوری بر فعالیت آنزیم های آنتی-اکسیدانت و شاخص های رشدی و جوانه زنی به غیر از شاخص وزنی بنیه بذر و وزن خشک گیاهچه معنی-دار بود. تیمار کود زیستی فسفاته بیشترین تاثیر مثبت بر درصد جوانه زنی با افزایش شوری را داشت. در تیمار تلفیق قارچ با کود زیستی فسفاته با افزایش شوری ضریب جوانه زنی کاهش کمتری یافت. سطوح پایین شوری بر شاخص های رشدی تاثیر مثبت داشت و باعث افزایش این شاخص ها گردید. وزن خشک با افزایش سطح شوری کاهش یافت و در تیمار قارچ بیشترین مقدار را دارا بود. با افزایش شوری میزان آنتی اکسیدانت ها افزایش یافت و استفاده از تیمارهای بیوپرایمینگ میزان این آنزیم ها را نسبت به تیمار شاهد بیشتر افزایش داد که نشان از موثر بودن این تیمارها در تعدیل اثر شوری به وسیله افزایش آنزیم می باشد. استفاده از میکروارگانیسم ها با افزایش بیشتر آنزیم های آنتی اکسیدانت نسبت به شاهد سبب کاهش اثرات منفی تنش شوری شد.
    کلیدواژگان: باسیلوس، بیوپرایمینگ، تریکودرما، سودوموناس، کاتالاز
  • کیوان ملکی، نادر صالحی، الیاس سلطانی*، مصطفی اویسی صفحات 89-102
    هدف از این پژوهش کمی سازی تاثیر خفتگی ثانویه بر سبزشدن کلزا با استفاده از مدل چاپمن-ریچاردز تحت شرایط مزرعه ای بود. این آزمایش با استفاده از 20 ژنوتیپ کلزای تحت شرایط مزرعه ای انجام شد. جهت القای خفتگی ثانویه، روش استاندارد هاهنهایم مورد استفاده قرار گرفت. آزمایش سبزشدن شدن نیز و با استفاده از یک طرح فاکتوریل در قالب بلوک های کاملا تصادفی در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران با 4 تکرار و به مدت 122 روز انجام شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد هردو عامل ژنوتیپ و تنش خشکی بر درصد و سرعت سبزشدن گیاهچه های کلزا تحت شرایط مزرعه موثر بودند. با این حال پتانسیل القای خفتگی ثانویه در بین ژنوتیپ ها متفاوت بود و در ژنوتیپ های کرج2، اچ50 و اس ال ام046 سرعت سبزشدن پیش از القاء خقتگی ثانویه 407/0، 143/0 و 355/0 (بر روز) بود که پس از القای خفتگی به ترتیب به 411/0، 289/0 و 364/0 (بر روز) افزایش پیدا کرد. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین درصد سبزشدن در شرایط عدم وجود خفتگی ثانویه مربوط به ژنوتیپ احمدی بود، ولی این ژنوتیپ با سایر ژنوتیپ ها (هایولا، مغان، اس ال ام046، آرجی اس، اپرا و کرج1) تفاوت معنی داری نداشت و هنگامی که خفتگی ثانویه به بذور القاء شد نیز ژنوتیپ احمدی بیشترین درصد سبزشدن را داشت و کمترین درصد سبزشدن پس از القاء خفتگی نیز مربوط به ژنوتیپ طلایه بود.
    کلیدواژگان: سبزشدن، خفتگی ثانویه، مدلسازی، مدل چاپمن-ریچاردز
  • سلیم فرزانه*، شهرام خدادادی، سعید خماری، مرتضی برمکی صفحات 103-122

    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر روکش بذر با ترکیبات عناصرکم‏مصرف، محرک‏ها و تنظیم‏کننده‏های رشد بر سبزشدن،‏ استقرار بوته و مراحل اولیه رشد چغندرقند در سال 1397 در دانشگاه محقق اردبیلی تحت شرایط گلخانه‏‏‏ انجام‏ شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار به مورد اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش شامل شستشوی بذر (شستشو و عدم شستشو)، رقم (شکوفا و پارس) و ترکیبات مختلف عناصرکم‏مصرف، محرک‏های رشد و هورمون‏ها که شامل 5 تیمار به همراه یک تیمار شاهد (بدون روکش) بودند. مقایسه میانگین داده‏های حاصل از آزمایش مشخص کرد در بین بذر هیبریدهای منوژرم چغندرقند، هیبرید پارس از نظر درصد استقرار نسبت به شکوفا برتر بود. نتایج این تحقیق نشان داد که روکش‏دار کردن بذر بعد از شستشوی آن موجب افزایش کارایی تیمارهای روکش‏دارکردن بذر چغندرقند شد. در بین تیمارهای مختلف روکش بذر تیمارهای 1 ([روی+منگنز+بور به ترتیب 9، 5/16 و 5/8 گرم در کیلوگرم بذر + اسید جیبرلیک+ اتیلن+ اسید سالسیک به ترتیب 2/1، 2 و 35/0 میلی‏لیتر در کیلوگرم بذر]) و تیمار 2 ([روی+منگنز+بور به ترتیب 9، 5/16 و 5/8 گرم در کیلوگرم بذر + اسید آمینه + هیومیک اسید + عصاره جلبک به ترتیب 8، 12 و 12 گرم در کیلوگرم بذر]) بیشترین تاثیر را در تسریع سبزشدن و بهبود رشد گیاهچه داشت و در این تیمارها حداکثر شاخص کلروفیل و عملکرد کوانتومی فتوسیستمII مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: استقرار بوته، اسیدهیومیک، عملکرد کوانتومی فتوسیستمII، هیبریدچغندرقند
  • فاطمه السادات سخایی، زهرا موحدی*، مهدی قبولی، احسان محسنی فرد صفحات 123-140
    تنش فلزات سنگین یکی از مهمترین عوامل محدود کننده رشد و عملکرد گیاهان در بسیاری از مناطق دنیا است. قارچ Piriformospora indica به عنوان یک قارچ اندوفیت شبه میکوریزی باعث تحریک رشد بسیاری از گونه های گیاهی گردیده و همچنین مقاومت به تنش های زیستی و غیرزیستی را افزایش می دهد. در این پژوهش، اثر تلفیقی قارچ اندوفیت P. indica (شاهد، اسپور و میسلیوم) و نیترات کادمیوم (شاهد، 10، 20 و 30 میلی گرم در لیتر) بر جوانه زنی گیاه شنبلیله و نیز اثر تلفیقی قارچ اندوفیت P. indica (شاهد، اسپور و میسلیوم) و نیترات کادمیوم بر صفات فیزیومورفولوژیک گیاه شنبلیله در گلدان (شاهد، 10، 20 و 30 میلی گرم در لیتر) به صورت دو آزمایش جداگانه به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار بررسی شده است. در آزمایش اثر تلفیقی قارچ اندوفیت P. indica و نیترات کادمیوم نتایج این تحقیق نشان داد که کادمیم ممکن است به گیاهان اجازه جوانه زدن را بدهد، اما افزایش غلظت آن سبب اختلال در برخی شاخص های جوانه زنی بذر شنبلیله گردید. همچنین نتایج اثر تلفیقی قارچ اندوفیت P. indica و نیترات کادمیوم در کشت گلدانی درمجموع نشان داد که تنش کادمیوم باعث کاهش میانگین اکثر صفات مورفولوژیک اندازه گیری شده و افزایش اکثر آنزیم های مورد مطالعه گردید. همچنین گیاهان تلقیح شده با قارچ در مقایسه با گیاهان شاهد از رشد و عملکرد بیشتری در شرایط تنش برخودار بودند که این موضوع بر نقش موثر این قارچ در بهبود خصوصیات گیاه شنبلیله تحت شرایط تنش فلزات سنگین دلالت داشت.
    کلیدواژگان: قارچ پریفورموسپورا ایندیکا، صفات مورفوفیزیولوژیکی، شنبلیله، تنش کادمیوم
  • محبوبه حاجی عباسی، رضا توکل افشاری*، علیرضا عباسی، رضا کمائی صفحات 141-156

    سویا از مهم ترین گیاهان دانه روغنی است که از مشکلات تولید آن کاهش قوه نامیه و بنیه بذر طی مدت نگهداری و پیش از کشت می باشد. به منظور تعیین اثر زوال بر بذر سویا و همچنین تعیین اثر اتیلن و اسید سالیسیلیک بر بهبود زوال بذر، طی این تحقیق بذور سویا در معرض پیری تسریع شده به مدت 0، 6 و 10 روز و پیری طبیعی به مدت 6 ماه قرار گرفتند. بذور پس از پیری با اسید سالیسیلیک با غلظت 50 میکرو مولار و ACC (پیش ماده اتیلن) با غلظت 10 میکرو مولار به مدت 6 ساعت در دمای 25 درجه سانتی گراد تیمار شدند. همچنین دسته ای بذور پس از آزمون پیری تسریع شده و طبیعی بدون هیچ تیماری به عنوان شاهد (بذر خشک) استفاده شدند. درصد جوانه زنی، هدایت الکتریکی و همچنین بیان ژن های αMY1 ،βMY1 در بذور خشک و همچنین طی 6 و 12 ساعت تحت اثر آب، اسید سالیسیلیک و ACC به روش Q-RT- PCR مورد بررسی قرار گرفت. با افزایش پیری درصد جوانه زنی کاهش و هدایت الکتریکی افزایش یافت. ژن ها بیان متفاوتی را در روزها و ساعت های مختلف از خود نشان دادند. هورمون اسید سالیسیلیک و ACC اثرات متفاوتی را بر موارد اندازه گیری شده داشتند. در مجموع می توان گفت پیری سبب اختلال در صفات فیزیولوژیکی بذر می گردد و اسید سالیسیلیک و اتیلن نمی توانند سبب بهبود زوال بذر سویا شوند.

    کلیدواژگان: اتیلن، اسید سالیسیلیک، زوال بذر، آلفا آمیلاز، بتا آمیلاز
|
  • Mehrnoosh Jadidi, Asa Ebrahimi Pages 1-15

    Replacing biological herbicides instead of chemical herbicides has not only had adverse environmental effects but also has the advantage of biodegradability. In this study, the effect of rye extract in biocompatible polymer chitosan / alginate nanocapsule with non nonocapsulated extract on dodder and purslane were investigated. The experiment was conducted in a completely randomized design with factorial arrangement. Extracts of shoot and root were evaluated at different concentrations (0, 6.25, 12.5, 25, 50 and 100%) on germination percentage, germination rate, radicle and plumule length, radicle and plumule fresh weight. The results showed that the particles were relatively spherical with a smooth surface and the shoot and root extracts had particle sizes of 113 and 350 nm and 71.4 to 129 nm, respectively. Nano-extract of shoot and root reduced germination of sauces seed to zero at concentrations of 25, 50 and 100%. The highest germination percentage of purslane seed belonged to control treatment (78.26%) which was significantly different from other treatments. Shoot and root nano extracts caused complete inhibition of purslane seed germination at concentrations of 25, 50 and 100%, which were significantly different from other treatments. Increasing concentration of rye extract increased the inhibition percentage of studied traits and nanocapsulation increased allelopathic effect of rye extract.

    Keywords: chitosan, nanocapsule, Polydispersity index, zeta potential
  • Shabnam Rezaei, Barat Ghobadian, MohammadTaghi Ebadi *, Hamidreza Ghomi Pages 17-27

    In this research, the effect of cold plasma treatment on the germination characteristics of Camelina sativa, Kelussia odoratissima, and Heracleum persicum seeds were investigated. An experiment based on completely randomized design with in three replications was conducted. The treatments were three cold plasma power of 40, 60 and 80 W applied on the seeds for 2 minutes and untreated sample was also evaluated as control treatment. The measured traits were: germination percentage and rate, plumule and radicle length. The results showed that cold plasma treatment had a significant effect on germination percentage, germination rate, and radicle length. The cold plasma at 80 kV and 2 minutes improved the germination percentage with increasing it by 10.6%, increasing germination rate by 2.35%, and 3.6 centimeters in radicle length in compared with the control sample. Based on the results obtained from K. odoratissima and H. persicum seeds, cold plasma couldn’t break the dormancy of these seeds, despite the improved hydrophilicity and disinfection of the seeds.

    Keywords: Cold plasma, germination, Camelina sativa L, Kelussia odoratissima Mozaff, Heracleum persicum Desf. ex Fisch
  • Hossein Reza Rouhi, MohammadHasan Vafaei *, Maryam Saman, Alireza Shahbodaghlo Pages 29-42

    Germination of seeds, one of the most critical stages of plant cycle is greatly influenced by drought stress. In this way, the effects of ascorbic acid to improve germination and antioxidant enzyme activities in sheep fescue seeds under drought stress were studied. A factorial experiment based on completely randomized design with three replications was done. None- primed seed (control group) and priming of different concentrations of ascorbic acid (0, 1 and 2 mM) under 0, -0.4, -0.8 and -1.2 MPa drought stress levels were evaluated. The results showed that seed priming with ascorbic acid in different drought levels increased some traits such as germination percentage, vigour index, plumule and radicle length, soluble carbohydrates and protein contents and antioxidant enzymes activities (catalase, superoxide dismutase and ascorbate peroxidase). While it decreased mean germination time, electrical conductivity and malondialdehyde content in comparison to nonprime seeds. So seed priming with 1 and 2 mM of ascorbic acid in -1.2 MPa level increased vigour index, soluble carbohydrates and proteins, respectively by 167.03, 22.26, 35.77, 187.91, 22.61 and 30.20% compared to nonprimed seeds. Also, it increased activity of catalase, superoxide dismutase and ascorbate peroxidase, respectively by 11.85, 22.81, 12.25, 13.83, 31.33 and 9.93% compared to non-primed seeds. Therefore, the use of 1 and 2 mM ascorbic acid concentrations to reduce the negative effects caused by drought stress is recommended.

    Keywords: ascorbate peroxidase, seed vigour, priming, Electrical conductivity
  • Miad Haji Mahmoodi, Abdolmahdi Bakhshande, Seyed Amir Moosavi *, Seyed Ata Siadat Pages 43-58

    Aging and salinity stress are main challenges towards of producing a healthy seedling. This research was conducted to investigate the effects of seed aging on the seed germination properties of Wild mustard under salinity stress condition. Experimental treatments were five levels of seed aging 0, 24, 48, 72 and 96 h and different levels of salinity stress 0, 100, 200, 300, 400 and 500 mmol. Seed germination, germination rate and seed vigor were declined at high salinity concentrations. Catalase activity and total seed protein content were decrease due to the aging. Seed protein content (1.4 mg/g fw) declined about 92% and reach to 0.1 mg/g fw after 96h of aging. Catalase activity was decrease due to aging while in contrast, peroxidase activity was higher from 0.04 to 0.11 u/ mg protein after 96 h of aging. It was observed that all fatty acids of wild mustard seed oil were changed at higher aging durations. Behenic acid (C22:0) and Erusic acid (C22:1) were 0.656 and 38.543% in noaged seeds and they increased to 0.751 and 40.186%, respectively.

    Keywords: Fatty acid, aging, Stress, germination rate
  • Elham Harati, Seyyed Gholamreza Moosavi *, Fatemeh Nakhaei, MohamadJavad Seghatoleslami Pages 59-70

    Seed germination is the first and most sensitive developmental stage in the plant life cycle and the key process in seedling emergence. On the other hand, one of the major barriers to optimum use of medicinal plants outside the natural habitat is limited level of seed germination and seed dormancy. Hence in order to find the best priming and temperature treatment to dormancy breaking and seed germination of medicinal plant seed Pulicaria gnaphalodes (Vent.) Boiss a factorial experiment based on the completely randomized design with four replications and two factors was conducted in Islamic Azad University, Birjand branch in 2017. The first factor of priming type is 11 levels included in potassium nitrate 2% treatment at two times of 24 and 48 hours, gibberellic acid (0, 250 and 500 mg/ l) at two times of 24 and 48 hours, and stratification (7, 14 and 21 days). The second factor was temperature at three levels (15, 20 and 25 °c). The results showed that highest germination rate and percent germination were related to stratification at 7 and 21 days at 25 °c and maximum seedling length, plumule length, radicle length, radicle/plumule length ratio, wet weight of seedling, dry weight of seedling, percent germination, germination rate, longitudinal index seed vigor, weight index seed vigor related to 21 days wet temperature and 15°c. Therefore, 21 days stratification and temperatures of 15 and 25 °c were the best priming and temperature treatments to dormancy breaking and seed germination of medicinal plant seed Pulicaria gnaphalodes.

    Keywords: Gibberellic acid, Potassium nitrate, Pulicaria gnaphalodes, Stratification, temperature
  • Esmaeil Mousavi, Heshmat Omidi * Pages 71-88
    To study the effect of bio-priming on germination, growth and physiological indices of pumpkin under salinity a factorial experiment in a completely randomized design was conducted in three replications. Experimental treatments were salinity at four levels (zero, 40, 80 and 120 mM) and biological pre-treated at eight levels (control, inoculation with Trichoderma harzianum fungi, Azoto bio-fertilizer, phosphate bio-fertilizer, both bio-fertilizer, combination of fungi and azoto bio-fertilizer, combination of fungi and phosphate bio-fertilizer, fungi and both bio-fertilizer). Phosphate biofertilizer threatment had maximum positive effect on percent germination with increasing the salinity. In combination of fungi and phosphate biofertilizer with increasing the salinity levels reduced fewer the germination coefficient. Low levels of salinity had positive effect on growth indices and caused increase that this indices. Maximum seedling length in different levels of salinity obtained in combination of both biofertilizers treatment. Maximum amount of vigor weighted index obtained in fungi treatment and increasing of salinity level caused that reduced this trait. With increasing of salinity level reduced dry weight of seedling and was maximum amount in fungi treatment. The use of microorganisms caused that reduced the negative effect of salinity. With salinity increasing increased the amount of antioxidant enzymes and the use of biopriming treatments more increased the amount of these enzymes in compared to control which show these treatments was effective in reduction of salinity effect by means of increasing the enzymes. Using of microorganisms with more increasing antioxidant enzymes in compared to control caused reduction of negative effect of salinity stress.
    Keywords: Bacillus, Bio-priming, Trichoderma, Pseudomonas, catalase
  • Keyvan Maleki, Nader Salehi, Elias Soltani *, Mostafa Oveisi Pages 89-102
    The purpose of this study was to quantification the effect of secondary dormancy inducing on emergence rapeseed using Chapman-Richards model under field conditions. This experiment was carried out using 20 rapeseed genotypes cultivated in Iran under field conditions. Seeds were tested for secondary dormancy according to the Hohenheim standard dormancy test. Seedling emergence trial was carried out using a randomized complete block as a factorial arrangement with four replications in a research farm of Abourahian Campus, University of Tehran for 122 days. Emerged seedlings were removed after counting. The results of this study showed that both genotype and drought stress factors are effective on seedling emergence percentage and rate of rapeseed under field conditions. However, potential secondary dormancy inducing was different among the cultivars, and in Karaj2, H50 and SLM046 genotypes emergence rate before inducing secondary dormancy was 0.407, 0.143 and 0.355 which increased to 0.411, 0.228 and 0.364 after inducing secondary dormancy, respectively. the results of the mean comparison showed that the maximum percentage of emergence in nondormant seed was related to Ahmadi cultivar, but this cultivar was not significantly different with other varieties of Hayola, Moghan, SLM046, RGS003, Opera and Karaj. When secondary dormany induced to seeds, Ahmadi cultivar had the highest percentage of emergence and the lowest percentage of emergence after dormancy inducing was related to Talayeh cultivar.
    Keywords: Chapman-Richards model, Emergence, modeling, Secondary dormancy
  • Salim Farzaneh *, Shahram Khodadadi, Saeed Khomari, Morteza Barmaki Pages 103-122

    The purpose of this study was to investigate the effect of seed coating with combinations of micronutrients, stimulants and growth regulators on emergence, plant establishment and early stages of sugar beet growth. This study was carried out in greenhouse conditions at Mohaghegh Ardabili University in 2018. Experiment was conducted as factorial in a completely randomized design with three replications. Seed washing (washing and not-washing), varity (Shekofa-Persian) and various combinations of micronutrients, stimulants and growth regulators which contains 5 were treated with a control (no cover-up) were the experimental factors. Comparison of the mean data from the experiment showed that among the sugar beet monogerm hybrids, Pars hybrid was superior in terms of establishment percentage. The results of this study showed that seed coating after washing increased the efficiency of sugar beet seed coating treatments. Among different treatments, seed coating treatments 1 [Zn+Mn+B (9, 16.5 and 8.5 g/ kg-1 seed Respectively)+ Gibberellic acid+ Ethylene+ Salicylic acid (1.2, 2 and 0.35 mL/ kg-1 seed, Respectively)] and 2 [Zn+Mn+B (9, 16.5 and 8.5 g/ kg-1 seed Respectively)+ Amino acid+ Humic acid + Seaweed extract (8, 12 and 12 g / kg-1 seed, Respectively)] had the most effect on accelerating emergence and improvement of seedling growth and maximum chlorophyll index and quantum yield of photosystem II were observed in these treatments.

    Keywords: plant establishment, humic acid, hybrid seed of sugar beet, quantum yield of photosystem II
  • Fatemeh Sakhai, Zahra Movahedi *, Mehdi Ghabooli, Ehsan Mohseni Fard Pages 123-140
    Heavy metal stress is one of the most important factors limiting the growth and yield of plants in many parts of the world. The fungus Piriformospora indica, as a mycorrhizal endophytic fungus, stimulates the growth of many plant species and also increases the resistance to biotic and abiotic stress. In this research, the interaction effect of P. indica and Cd on germination of fenugreek, also the interaction effect of P. indica and Cd in soil system were investigated on morphophysiological traits of fenugreek according to a factorial experiment based on completely randomize design (CRD) with 3 replication in two independent experiments. The results of interaction effect of P. indica and Cd on germination of fenugreek showed that Cd stress may give to plants allows germination, but increased in their concentration impaired the some seed germination indices of fenugreek. Also the results of the interaction effect of P. indica and Cd in soil culture showed that Cd stress reduced the most of measured morphological traits mean and increased the most of enzyme studied in fenugreek. According to these results, it seems that the fungus in addition to colonization of fenugreek also has an effect on its improvement in Cd stress.
    Keywords: Trigonehha foemum-L graecum, Morphophysiological traits, Piriformospora indica, Cadmium stress
  • Mahboubeh Haji Abbasi, Reza Tavakkol Afshari *, A.R. Abbasi, Reza Kamaei Pages 141-156

    Glycine max is one of the most important oilseeds plant in all of the word. One of the problems of G. max production is seed deterioration and low germination and vigor during seed storage and before planting time. In order to investigate the effects of seed deterioration on germination and the effects of salicylic acid and ethylene on improvement of deteriorated seed of G. max several experiments were conducted. Accelerated aging test for 0, 6 and 10 days and natural aging test for 6 months were the main effects. After aging conditions, seeds were imbibed with 50 M salicylic acid and 10 M ACC (precursor of ethylene) for 6 hours at 25 °C. Also seeds after natural and accelerated aging test were used without any hormonal treatment as control seed (called dry seed). Germination percentage, electrical conductivity and gene expression of αMY1, βMY1, were investigated on dry seed and under imbibition of water, salicylic acid and ACC for 6, 12 hours using Q-RT-PCR method. Seed germination decreased and electrical conductivity increased with progress of aging. Gene expression varied in different days and different hours. Salicylic acid and ACC had different effects on measured trait. All together aging caused disturbing of seed physiology and salicylic acid and ACC were not able to improve deteriorated soybean seed.

    Keywords: Ethylene, salicylic acid, Seed deterioration, αMY1, βMY1